Illustraties door Lieuwkje

Van illustratie tot ontwerp: designproces van het geboortekaartje voor onze zoon Mendel Elijah

Designproces

Als het op illustreren en ontwerpen aankomt, dan ben ik altijd heel kritisch en niet snel tevreden. Ik ga net zo lang door met ontwerpen tot ik de meest passende kleuren- en beeld combinatie heb gevonden. Zodra er een bepaalde ‘balans’ en ‘ritme’ ontstaat in het ontwerp word ik enthousiaster. Vaak kost het tijd, geduld en heel veel uitproberen om dit te bereiken. Ik moet mezelf dwingen te stoppen als ik merk dat ik met vermoeide ogen naar het beeldscherm van m’n iMac staar, waar inmiddels veel te veel tabbladen open staan en de bestanden lang nemen om in te laden. Als ik het werk even laat liggen en er de volgende ochtend weer naar kijk, ontstaan er nieuwe ideeën en zie ik alles letterlijk in ander licht. Dan heb ik weer nieuwe energie om wel alles netjes af te sluiten en bestanden fatsoenlijk te ordenen.

Geboortekaartje ontwerpen: keuzes maken en aan de slag!

Als ik werk in opdracht van iemand anders zijn er meestal duidelijke kaders: deadline, wensen, etc. (Al vertrouwen veel van m’n opdrachtgevers me gelukkig in het creatieve proces) In het geval van het geboortekaartje voor m’n eigen zoontje ben ik daar natuurlijk helemaal vrij in en mag ik alles zelf bepalen (met natuurlijk enig inspraak van m’n man, haha). Geweldig leuk en tegelijkertijd best een uitdaging. Hoog zwanger van Mendel begin ik de eerste schetsen te maken voor een bloemen patroon. De opdrachten voor klanten waren afgerond en ik verheugde me al om hier mee bezig te gaan. Het worden calendula en oxalis achtige fantasie bloemen in gele, groene en paars-bordeaux achtige tinten. De kleuren geel en paars versterken elkaar en gaan straks denk ik mooi uitkomen op een zachte kleur achtergrond. Voor het geboortekaartje van m’n dochtertje Febe had ik een patroon voor op een stofje ontworpen (lees daar hier meer over). Nu hoop ik tot een design te komen die daar ook geschikt voor is. Febe kijkt iedere keer afkeurend als ik haar laat zien wat ik tot nu toe heb, maar zodra het ontwerp af is knikt ze goedkeurend. ‘Hmm..’ zegt ze. ‘Mooi’. Ja, dat vind ik ook! Ik scan de illustratie in en schoon het op in Photoshop. Ik bewerk de illustratie en maak er een patroon van.

Handgetekend patroon, zachte kleuren en persoonlijke line-art

Naast een patroon ontwerp wil ik nog een illustratie toevoegen die het kaartje persoonlijk maakt. Na een aantal schetsen (aquarel schetsen en line-art schetsen) kies ik voor line-art omdat ik het contrast met het bloemenpatroon mooi vind werken. Uiteindelijk kom ik tot onderstaand beeld. Ik hou ervan op een minimalistische manier veel te zeggen. Dit beeld zegt voor mij persoonlijk veel: een ontfermende vader achter een kwetsbare moeder met kostbaar nieuw leven en een nieuwsgierig zusje. Wanneer ik voor anderen ontwerp heb ik als doel om te ‘raken’ en het juiste gevoel te ‘pakken’. Dit beeld voor op het geboortekaartje staat voor mij gelijk aan de emotionele verwerking van een tweede kindje dat eraan komt. Alsof ik me er al tekenend op aan het voorbereiden ben. Ik verwerk dingen door erover te schrijven en daar een visuele uiting bij te maken. Op die manier krijgt het gevoel of de gedachte een plekje. Nu ik het patroon en de line-art af heb, begint het samenvoegen en de uiteindelijke kleurkeuze. Ik experimenteer er op los. Ik bedenk me dat ik langer doe over de kleurkeuze dan over de illustraties. Uiteindelijk begint er een kleurencombinatie te ontstaan waar ik echt blij mee ben. Zacht en lieflijk, maar zeker ook geschikt voor een jongen (we weten op dat moment nog niet of ons kindje een jongen of een meisje wordt). Het kiezen van de juiste kleuren is heel belangrijk in het vormgevingsvak. Het kan een ontwerp echt maken of breken. Het is een zacht groene kleur in combinatie met een beige achtige tint geworden. De kleuren van het bloemen patroon komen er mooi op uit en zorgen voor een rustig geheel, met toch genoeg contrast en variatie. Helemaal naar mijn smaak!

Vormgeving geboortekaartje: het resultaat

M’n man Delano wil graag een gevouwen kaartje en helpt met de besluitvorming over de plaatsing en keuzes wat betreft tekst en beeld. Samen zetten we de puntjes op de i totdat het kaartje klaar is om gedrukt te worden. Het stofje, de fotootjes en zelf ontworpen postzegels zijn inmiddels binnengekomen. De fotozakjes worden genaaid, en het geboorte ‘productje’ is af. Om nog heel lang van te genieten!

Share your thoughts