design geboortekaartje

Ik ontwierp en illustreerde het kaartje van ons pasgeboren dochtertje Febe

Op 18 februari 2020 is ons dochtertje Febe Sarah geboren. We zijn ontzettend verliefd en trots op haar! Als grafisch designer komt het ontwerpen van het geboortekaartje van je eigen kindje natuurlijk heel precies. Ik was dan ook niet snel tevreden. Ik ben erg blij met het eindresultaat omdat ik het helemaal vind passen bij wie ze is. Het lijkt me leuk jullie middels deze blog mee te nemen in het proces. Er kwam namelijk veel bij kijken. Met haar geboortekaartje wil ik meer dan een kinderlijk beeld gebruiken en echt een verhaal vertellen. De mogelijkheden en de keuze in materialen is eindeloos. Toch moest het enigszins binnen budget en binnen een bepaald tijdsbestek vallen. Een leuke uitdaging. Doordat ik mezelf deze beperkingen oplegde kwam er iets creatiefs uit: een extra fotoboekje. Let me know what you think!

Persoonlijk en handgetekend

Febe Sarah is geboren in februari. De lente laat dan niet lang meer op zich wachten. Een nieuw seizoen waarin ik ben geboren als moeder. Daarom wilde ik de lente verwerken in een patroon. Ik koos voor lentediertjes en bloemetjes. Deze heb ik eerst geschilderd met waterverf, ingescand en er vervolgens een doorlopend patroon van gemaakt.

Bij het geboortekaartje zit een extraatje. Het patroon heb ik op stof laten drukken en er hoesjes van gemaakt. Daar past een klein fotoboekje in. De kleuren van het patroon heb ik zo zacht en kinderlijk mogelijk geprobeerd te houden, maar wel met genoeg contrast voor het speelse effect. Het leuke is dat het patroon op de achterkant van het kaartje herhaald wordt. Zo ontstaat er een eenheid.

Welke teksten hebben wij gekozen?

Voor de tekst op het geboortekaartje hebben we gekozen voor een quote van C.S. Lewis: “Every rock and flower and blade of grass looked as if it meant more”. Ik vind dit een prachtige tekst, omdat bij het krijgen van een kindje alles in ander daglicht komt te staan. Wat ik eerder niet opmerkte, merk ik nu wel op. De schoonheid zit verborgen in kleine dingen. De tekst heb ik met een kroontjespen gekalligrafeerd en vervolgens iets bewerkt (ook qua kleur) in Illustrator. 

De photoshoot hebben we bij ons thuis in Scheveningen gehouden. Het is erg leuk om haar verschillende gezichtsuitdrukkingen en houdingen vast te leggen. Haar naam Febe en de tekst “全心全意爱你” dat “We houden van je met heel ons hart en heel ons verstand.” betekent, heb ik eerst geschreven met een fineliner, ingescand en vervolgens opgeschoond in Photoshop. Omdat ik helemaal gek ben op de beeldende Chinese taal (die ik 5 jaar lang gestudeerd heb) en Chinese collega’s en vrienden heb, kon een mooie Chinese spreuk niet ontbreken. De betekenis van deze tekst omschrijft het proces waar Delano (mijn man) en ik allebei op onze eigen manier doorheen zijn gegaan. Een balans vinden tussen handelen vanuit je hart (je gevoel) en je verstand (je ratio).

Een compleet stationary pakketje om te versturen

Toen het kaartje en het extraatje klaar waren, wilde ik ‘all the way’ gaan en heb ik het product uitgewerkt tot een compleet stationary pakketje. Niet een standaard postzegel en envelop, maar compleet in m’n eigen huisstijl. Als klap op de vuurpijl hebben we bij sommige een polaroidfoto toegevoegd. Zo krijgt iedereen een persoonlijke verrassing door de bus!

Share your thoughts